Verhuizen naar Litouwen

Litouwen ligt in Europa. Sinds 1990 is het land onafhankelijk. Voorheen was het een onderdeel van de Sovjet Unie. De hoofdstad van Litouwen is Vilnius. Als je naar Litouwen reist heb je een paspoort of ID kaart nodig. Een visum is niet nodig als je beschikt over een Nederlands paspoort of ID kaart.

De cultuur

Litouwers zijn gesloten, teruggetrokken mensen. Als je wat contact met je buren hebt zullen zij je nog groeten, maar verwacht niet dat mensen in de omgeving of op straat je zullen begroeten. Mocht je een ziekenhuisbezoek moeten afleggen dan kun je rekenen op een hele dag. Het slimst is dat je zo vroeg mogelijk in het ziekenhuis verschijnt om op tijd geholpen te kunnen worden. Anders kun je veel langer wachten door de soms oplopende wachtrijen.

Ondanks het land als geloofsovertuiging Katholiek is, zie je dat het wisselend geleefd wordt. De een neemt het geloof serieuzer dan de ander.

Waar je op mag rekenen is de bus regeling. De bussen zijn bijzonder goed geregeld.

Wonen in Litouwen

In Litouwen spreken ze Litouws. De taal is erg belangrijk voor hun en daarom waarderen ze het erg dat je bij het emigreren de taal leert. Je kunt je hier en daar ook redden in het Engels. Wil je tijdelijk wonen dan is het aan jezelf, maar overweeg je om echt te emigreren dan is het wel aan te raden om de taal te leren. De valuta is euro omdat Litouwen tot de Europese Unie behoort.
Litouwen is een uur later dan in Nederland. In de zomer zijn de tijden hetzelfde. Net zoals in Nederland rijd je aan de rechter kant.

Ben je in Litouwen in gevaar dan kun je voor politie, brandweer en ambulance bellen met 112.

Werken in Litouwen

In Litouwen zijn de grote supermarkten 7 dagen per week open van 9.00 tot 22.00 uur. Litouwers kennen niet het volledige weekend cultuur waardoor er in de meeste gevallen ook gewoon in het weekend gewerkt wordt. De salarissen liggen ook veel lager dan in Nederland. Gemiddeld verdien je tussen de 300 en 600 euro per maand. Als gepensioneerde heb je ook te maken met een lage pensioen wat je bijna genoodzaakt om bij je kinderen in te trekken of hun in huis te nemen. Bekijk ook de website van de Rijksoverheid.